Tens un immoble de propietat i has decidit llogar-lo? Està clar que els ingressos seran les rendes mensuals, però… quines despeses podem deduir? Com puc reduir la tributació d’aquests rendiments?
Abans d’analitzar quines despeses són deduïbles, cal tenir en compte que per a que el lloguer d’immobles sigui considerat una activitat econòmica és necessari la contractació d’una persona a jornada completa. En cas contrari, ens trobem davant de rendiments de capital immobiliari, i és aquest segon el cas que es tracta en aquesta publicació:
Per començar, cal exposar que el rendiment net d’un immoble llogat és la diferència entre els ingressos (rendes cobrades als arrendataris) i les despeses afectes a aquest lloguer. Per tant, les despeses deduïbles seran totes aquelles despeses necessàries per obtenir els rendiments. Aquestes les dividim en dos grans grups, que són els següents:
Les despeses del GRUP A són despeses que estan limitades, és a dir, la suma d’aquestes despeses no pot superar la quantia dels rendiments obtinguts. Per tant, no es pot obtenir un rendiment negatiu amb aquestes, i el resultat mínim serà de 0, quedant a compensar en exercicis posteriors les despeses que no es puguin deduir en aquest exercici.
Conservació i reparació: Factures de conservació i reparació de l’immoble llogat (pintura, reparació d’instal·lacions, substitució d’elements…). Les factures d’ampliació o millora no serien deduïbles, ja que són considerades una inversió i es tindrien en compte en un eventual guany o pèrdua patrimonial, i afectarien el càlcul en cas de transmetre l’immoble.
Interessos i altres despeses de finançament: Interessos de préstecs i altres despeses de finançament per adquisició o millora dels immobles en qüestió.
La resta de despeses, les del Grup B, poden fer que s’obtingui un rendiment negatiu, ja que es dedueixen íntegrament en l’exercici en qüestió.
Taxes i tributs: Els tributs com l’IBI, les escombraries i altres tributs no estatals són deduïbles, excepte els de caràcter sancionador.
Serveis professionals: Factures d’assessoria i/o gestió, despeses ocasionades per la formalització de contractes, de defensa de caràcter jurídic, etc.
Comunitat: Les quotes de comunitat, tant recurrents com extres.
Subministraments: Factures de subministraments (aigua, llum, gas, etc.) que siguin necessàries per a l’obtenció de rendiments de lloguer de l’immoble.
Assegurances: Els rebuts d’assegurances de l’immoble (cobertura contra incendis, robatoris,…). No són deduïbles les assegurances no afectes al lloguer, com podria ser les assegurances de vida del propietari.
Altres despeses: Factures de serveis de neteja, manteniment de jardins, vigilància, porteria, serveis relacionats amb l’immoble, etc.
Amortització de l’immoble: És deduïble l’amortització de l’immoble, consistent en el 3% del més gran dels dos següents: del valor cadastral de la construcció, o bé sobre el càlcul de la proporció que pertany al valor construcció en escriptures d’adquisició.
Amortització del mobiliari: És deduïble l’amortització anual dels béns cedits a l’immoble, que han de constar en contracte i/o annex i sempre que siguin de vida útil superior a un any: electrodomèstics, mobiliari, etc.
Alhora, cal tenir en compte que algunes de les despeses s’han de prorratejar segons els dies que hagi estat llogat l’immoble, deduint només aquells imports realment afectes a l’arrendament (i per tant, deixant sense deduir les despeses que s’han afectat en períodes sense lloguer). En determinats casos, tot i tenir períodes en què l’immoble no estigui ocupat per un tercer, les despeses serien plenament deduïbles.
Per a qualsevol ampliació o dubte al respecte, no dubtis a contactar amb nosaltres a través de qualsevol dels nostres canals de comunicació.